La teva alimentació és sostenible? Cuida't i cuida el teu entorn

Què és una alimentació sostenible?

Pots ajudar a cuidar el planeta mitjançant una alimentació sostenible. Aquesta alimentació té com a objectiu prioritzar el consum daliments tenint en compte les preocupacions socials i ambientals. Els canvis que cal considerar per convertir els hàbits de consum en hàbits més sostenibles no només milloraran la salut, sinó que també ajudaran a prevenir malalties.

La frase de “som el que mengem” té molta més cabuda en aquest tipus d'alimentació, ja que reforça el compromís amb el medi ambient, fomenta el consum de productes locals, genera menys residus i limita l'ús de carn i peix per protegir la biodiversitat.

T'agradaria saber-ne més? A les següents línies descobriràs com fer-ho.

Què podem fer perquè la nostra alimentació sigui més saludable i alhora sostenible?

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha elaborat una guia amb algunes recomanacions que cal llegir amb deteniment si vols que els teus hàbits canviïn. En aquest informe destaquen tres pilars fonamentals per aconseguir una alimentació sostenible: ambiental, social i econòmic. Així mateix, has de tenir en compte certes recomanacions de consum perquè la teva alimentació contingui més hàbits saludables fins a convertir-se en una dieta sostenible al complet. Agafa apunts, te'ls expliquem a continuació:

  1. Reduir el consum d'aliments d'origen animal. Es pot consumir menys carn substituint-la per llegums i convertint-la en un ingredient més d'altres plats.
  2. Consumir més llegums i fruits secs que actuïn com a font de proteïna vegetal.
  3. Incloure més fruita i més hortalisses a la dieta.
  4. Organitzar els àpats per evitar el malbaratament d'aliments. Aquesta qüestió és fonamental ja que és una de les metes dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). L'ODS 12 per a la producció i el consum responsable identifica i exposa que per al 2023 s'ha de “reduir a la meitat el malbaratament d'aliments per càpita mundial en la venda al detall i al nivell dels consumidors i reduir les pèrdues d'aliments a les cadenes de producció i subministrament, incloses les pèrdues posteriors a la collita”.
  5. Compra de productes locals. Es tracta de consumir productes fabricats al nostre entorn perquè redueix l'impacte ambiental i fomenta l'economia social.
  6. Triar per a la dieta productes a granel ja que disminueixen l'impacte de l'envasament.

Com diu l'ODS 12, “el consum i la producció sostenibles consisteixen a fer més i millor amb menys. També es tracta de desvincular el creixement econòmic de la degradació mediambiental, augmentar ‟l'eficiència de recursos i promoure estils de vida sostenibles”.

Una lluita contínua que ens farà millors, més respectuosos amb el medi ambient i, sobretot, més conscients de la importància que amb petits gestos es pot canviar el món.