Coneix totes les propietats del peix


Portar una vida saludable es basa en un parell de consells que semblen molt senzills de seguir: Nutrició adequada i vida saludable. Amb això podem prevenir l'aparició de moltes malalties i patiments físics i psicològics.

Un aliment fonamental per aconseguir una dieta saludable i que contingui tots els nutrients necessaris és el peix. I d'aquest aliment en sabem molt en bofrost*, per això volem transmetre-vos totes les propietats del peix i els beneficis que té per al nostre organisme

Quines propietats té el peix?


D'acord amb la piràmide alimentària, el consum de peix es troba dins del grup III. És a dir, la seva ingesta ha de ser entre tres i quatre racions a la setmana, consumint els diferents tipus de peix.

  • Proteïnes: Els peixos tenen el mateix valor nutritiu que la carn, però són més fàcils de digerir perquè tenen menys teixit conjuntiu Poseu entre un 15-25% de proteïnes d'alt valor biològic.
  • Vitamines: El peix ens aporta vitamines, majoritàriament del grup B com a B1 (Tiamina) que ajuda al funcionament normal de les neurones i metabolisme d'hidrats de carboni, proteïnes i greixos; la B2 (Riboflavina) que contribueix a la formació d'anticossos i glòbuls vermells, produeix energia i ajuda al manteniment de les mucoses; la B3 (Niacina) que col·labora en la síntesi de glicogen  i la B12 (Cobalamina) que facilita l'absorció del ferro, la maduració de glòbuls vermells, el metabolisme cel·lular i la formació de mielina. Així mateix, ens aporta Vitamina A, que té funció antioxidant, ajuda al correcte funcionament del sistema nerviós i intervé en el creixement ossi.; Vitamina D, que afavoreix l'absorció del calci i fòsfor, la mineralització òssia i dental i regula els nivells de calci a la sang. Finalment, en menor proporció es troba la vitamina E(Tocoferol) que també té acció antioxidant i ajuda a mantenir fertilitat sexual.
  • Minerals: Els minerals que més predominen al peix són Calci, Fòsfor, Magnesi, Seleni i Iode. El Calci, necessari per a la transmissió de l'impuls nerviós, és constituent d'ossos i dents i intervé en la coagulació sanguínia. Els peixos amb espines són una molt bona font de Calci, el Fòsfor també és necessari per a ossos i dents i és necessari per a l'activitat de nervis i músculs. El Magnesi, necessari per al manteniment i funcionament del múscul cardíac. El Seleni és un antioxidant cel·lular, intervé en el metabolisme dels lípids i està relacionat amb mecanismes d'immunitat.

A això cal afegir que no tots els peixos són iguals. Com sabeu, aquest aliment es pot dividir entre peix blau i peix blanc i cadascun d'aquests tipus té propietats diferents i aporta beneficis diferents.


Propietats del peix blanc

El peix blanc té menys greix que el blau. Tot i això, en l'alimentació no podem pensar només en les calories que ens aporta un producte sinó que hem de ser conscients dels beneficis que aquest ens aporta al nostre organisme. Això no vol dir que un peix sigui millor que un altre sinó que cadascú aporta els seus beneficis.

Propietats del peix blau

El peix blau és una bona font d'àcids grassos essencials com l'Omega 3, que, segons els experts en alimentació, redueixen els nivells de colesterol LDL (l'anomenat “dolent”) i augmenta el colesterol HDL (el “bo”); ajuda a prevenir malalties cardiovasculars, així com a mantenir una bona salut cerebral i sistema immune. Per això, es recomana el consum de peix blau almenys 2 cops per setmana.

Menjar peix està recomanat a totes les edats, però, hem de tenir una cura especial amb les quantitats i el mètode de cocció ja que serà el que determini la seva aportació nutricional i beneficis.

Beneficis del peix congelat


El peix congelat ha esdevingut una alternativa més que sòlida per al nostre dia a dia ja que al seu sabor i textura impecables se li inclou una estabilitat i una seguretat contrastada.

La congelació, segons especialistes en nutrició, és una gran aliada de la cuina ja que la comoditat de poder comptar amb peix en qualsevol moment ens permet incloure'l a la nostra dieta diària. Així mateix, el peix congelat manté el seu valor nutricional i evita el creixement i el desenvolupament de bacteris, sempre que no es trenqui la cadena de fred. D'aquesta manera, es conserva tant l'alt valor biològic de les proteïnes com la quantitat d'àcids grassos insaturats, entre els quals hi ha l'omega-3, les vitamines i els minerals.

A més de les raons abans esmentades i evidentment saludables, el consum de peix congelat comporta una altra sèrie de beneficis com són:

  • Consum de la quantitat necessària, ja que en tenir-ho prèviament congelat, es pot triar quantitat a emprar deixant a la nevera allò que no serà utilitzat. No et preocupis per quant dura el peix congelat, ja que pots tenir-lo guardat durant mesos sense que es faci malbé.
  • Consumir peix i marisc fora de temporada durant tot l'any.
  • Formats molt variats amb què es pot jugar per desenvolupar diferents tipus de plats adaptats a qualsevol preferència del consumidor.
  • Estalvi de temps a la cuina: Es pot cuinar el peix congelat sense descongelar, així que fins i tot quan t'oblides de treure'l a la nevera amb antelació, pots estalviar molt de temps a la cuina optant per aquesta forma de conservació.

Tenint en compte totes aquestes premisses i avantatges podem dir que les propietats del peix congelat són les mateixes que les del peix fresc.

Propietats del peix a la dieta infantil


L'alimentació infantil ha d'estar composta per aliments que ofereixin a l'organisme els nutrients necessaris per fomentar un desenvolupament i un creixement correctes i, per descomptat, el peix forma part d'aquests aliments.

Tot i això, poden sorgir dubtes sobre com i quan començar a introduir el peix als nadons una vegada que comencen amb l'alimentació complementària.

La introducció del peix a la dieta del nadó


El peix és un aliment que, si s'introdueix correctament, sol ser ben acceptat pels petits per la textura suau i fàcil de mastegar i empassar. Els experts recomanen iniciar el nadó en el consum de peix blanc a partir dels 6 mesos com aviat i preferiblement abans que s'hagi acostumat a altres sabors com el de la fruita o els cereals, per evitar que el rebutgi pel seu sabor.

El peix blau, per altra banda, no s'hauria d'introduir abans dels nou mesos i sempre després d'haver comprovat que el nadó tolera el peix blanc bé. Si tens dubtes, el més encertat és consultar el pediatre perquè t'ajudi a escollir el peix adequat i el moment ideal.

El peix que s'inclou a la dieta dels nostres nadons ha de ser cuit al vapor, bullit o al forn (fresc o congelat), triturat i en petites quantitats. Quan aquest aliment està establert i segons el Comitè de Nutrició de l'Associació Espanyola de Pediatria, l'ideal és que el petit prengui de 3 a 4 racions setmanals de peix blanc i 2 de peix blau.

 

Ara que coneixes totes les propietats del peix, fes una ullada al catàleg de peix ultracongelat que t'oferim en bofrost*. Aquí trobaràs tota mena de peixos, des de bacallà a lluç, passant per salmó i diversos mariscs i cefalòpodes. També podeu trobar plats de peix preparat o el peix al natural. Trieu el que trieu, sempre tindreu la garantia de qualitat de bofrost*.

Gaudeix d'una alimentació més saludable, fàcil i sobretot saborosa, amb bofrost*!