Per què es recomana una copa de vi amb els menjars?

Quantes vegades hem escoltat la recomanació de prendre una copa de vi negre al dia per millorar la salut cardiovascular? Segur que no han estat poques però de vegades dubtem de la veracitat d'aquesta recomanació, especialment si no hem deixat ben definit el target al que va dirigit, ja que no existeix una mateixa recomanació per tothom quan parlem d'alimentació i salut. 

És bo o no?

Encara que el vi negre posseeix antioxidants, substàncies beneficioses pel nostre organisme, també és una important font de potassi i conté graduació alcohòlica. Una copa de vi aporta unes 100kcal però la majoria d'elles no són metabolitzables, és a dir, que el nostre organisme no pot utilitzar-les com a energia.

Per tant, és recomanable?

La resposta, com gairebé en tots els aspectes, és “depèn”. 

Si parlem de persones sanes, amb bona salut, activitat física i una rutina alimentària equilibrada, una copa de vi pot aportar-nos un extra d'antioxidants amb la garantia de no perjudicar la nostra salut. Tot i això, si parlem de persones amb un estat de salut no òptim, amb baixa o nul·la activitat física i/o amb una manca alimentació i deficient, no podríem establir aquesta recomanació, doncs una sola copa de vi perjudicaria encara més l'estat de salut d'aquesta persona. 

I si la prenc, quin vi haig de triar?

Sens dubte un bon vi negre. Malgrat que conté alcohol, també és font polifenols. Els polifenols són composts sintetitzats per les plantes que poden trobar-se en el vi actuant com a antioxidants. Per tant i donant per fet que prendrem el vi en quantitats moderades i vigilant els seus efectes, l'opció més recomanable seria triar un bon vi, de qualitat, cos, olor i sabor autèntic. Ja que, com va dir Federico Fellini: “Un bon vi és com una bona pel·lícula: dura un instant i et deixa a la boca un sabor a glòria; és nou a cada glop i, com amb les pel·lícules, neix i reneix en cada persona que ho assaboreix.”