Quina és la millor manera de descongelar els aliments?

La correcta descongelació dels productes que tenim a casa és un dels grans dubtes que tenim en el nostre dia a dia. Ho dec fer bé? Deuen perdre propietats els aliments per la manera com els descongelo? Donem la resposta a totes aquestes preguntes en les línies següents.

Tres maneres de descongelar

Hi ha tres maneres de descongelar els aliments per a preservar-ne la seguretat.

La primera és a la nevera. Aquesta opció es considera la més adequada. És important tenir en compte posar una reixeta a sota perquè el producte en qüestió no estigui en contacte amb els líquids que perd.

Una altra de les alternatives és amb aigua freda. És més ràpida que l’anterior, però cal estar-ne especialment pendents, ja que els aliments submergits han d’estar embolicats hermèticament perquè no absorbeixin part de l’aigua on se submergeixen. Si es vol tornar a congelar aquest producte, cal cuinar-lo prèviament.

La tercera opció de descongelació, i la més ràpida, és al microones, encara que s’ha de vigilar que no es coguin les vores del producte i, en canvi, quedi congelat per dins. No obstant això, hem de tenir en compte que per a determinats aliments és la millor manera de descongelar-los. Per exemple, per als plats preparats és perfecta.

Una vegada descongelat un aliment, el podem tornar a congelar?

Quan es descongela un aliment cru, com la carn, i el cuinem, el podem tornar a congelar sense cap problema. El dubte ens sorgeix si no l’hem cuinat. El podem tornar a congelar? En aquest cas no és recomanable, ja que perd sabor, textura i hi ha més possibilitats de contaminació alimentària.

Errors que comentem i que hem d’evitar

  • No hem de descongelar els aliments a una temperatura més alta de 20 °C o amb aigua calenta, ja que el risc de contaminació és més elevat.
  • No hem de congelar menjar calent.
  • Cal indicar el contingut i la data de congelació en el recipient, ja que no és recomanable consumir aliments congelats durant un període superior a tres mesos.
  • No hem de congelar dos aliments diferents en un mateix recipient per a evitar l’anomenada contaminació creuada.