Consells per a portar una dieta sana aquest estiu

Durant els llargs i intensos dies de calor de l’estiu volem portar una alimentació sana, refrescant, lleugera i saludable. No obstant això, molt sovint no sabem què hem de fer i què no perquè aquesta alimentació satisfaci les nostres necessitats alimentàries i, alhora, ens aporti els valors nutricionals necessaris per al nostre dia a dia.

Consells per a una dieta saludable a l’estiu

Segons la Societat Espanyola de Dietètica i Ciències de l’Alimentació (SEDCA), hem de tenir en compte certs hàbits de consum i incloure determinats aliments obligatòriament en la nostra alimentació per a mantenir una vida sana i saludable. Alguns hàbits a què fa referència són els següents:

  1. Prendre verdures i hortalisses almenys una vegada al dia és fonamental, ja que ens aporten aigua, fibra, hidrats de carboni, vitamines, minerals i antioxidants.
  2. Els aliments de color són molt importants per a la nostra alimentació a l’estiu, ja que els de color vermell, groc o taronja són rics en betacarotens i altres antioxidants, com ara les pastanagues, la carabassa, el pebrot vermell, els espinacs… Una explosió de color que omple de vitamines la nostra vida.
  3. La millor opció és optar pel pa integral, perquè aporta més fibra, vitamines i minerals que el pa blanc.
  4. El peix, un imprescindible per al nostre dia a dia. És un aliment fonamental, atès que és ric en proteïnes, fòsfor i iode.
  5. Preservar la cadena de fred és fonamental durant tot l’any, però sobretot en dies de calor, perquè l’aliment en qüestió no perdi les seves propietats i pugui ser consumit en perfecte estat.
  6. Consumir gelats com una alternativa refrescant a les postres més tradicionals. A part de ser una bona font de calci, són ideals per a satisfer les necessitats dels més llaminers. Tanmateix, no se n’ha d’abusar.

L’estiu, una època de canvis

L’estiu és una bona època per a dur a terme canvis. L’organisme no necessita treballar tant, per la qual cosa consumeix moltes menys calories. Per aquest motiu, l’alimentació ha de canviar i adaptar-se als intensos dies de calor. Així mateix, el nombre d’àpats al dia també es pot veure alterat i, fins i tot, se’n poden suprimir alguns; per exemple, es tranuita més, per la qual cosa no es matina i, per tant, no s’esmorza.

Per tant, encara que tinguem molt més temps lliure o passem moltes més hores al carrer, hem d’adquirir igualment una rutina per a afavorir una dieta sana i equilibrada. Segons recomanen els experts sanitaris, s’han de fer almenys quatre àpats al dia, no picar entre hores i hidratar-se en tot moment.

Segons aquests experts, una dieta perfecta per a l’època estival ha de contenir tots els grups de la piràmide de l’alimentació, com ara greixos, hidrats de carboni i proteïnes, però amb les proporcions adequades, reduint els més perjudicials i substituint-los per altres molt més saludables.

No ha de faltar mai la fruita, i com a millor refresc, l’aigua; d’aquesta manera, la calor serà molt més suportable, alhora que mantindrem una dieta rica, sana i saludable.