Com cuinar els aliments de forma correcta

Existeixen molts mètodes per cuinar els aliments, per exemple al vapor, a la planxa, al forn… No obstant això, i com comenten els experts en alimentació, no totes les coccions són igual de saludables ni tenen el mateix impacte sobre la salut. Cal apostar per hàbits saludables fins i tot en la forma en la qual elaborem els aliments, perquè d'aquesta forma se’n preservin les seves qualitats nutritives.

Falses creences i mites

Tendim a creure en falsos mites que condicionen la nostra rutina i que, per falta d'informació, de vegades condicionen també la nostra alimentació. Molts de nosaltres creiem que certs aliments engreixen o bé que són perjudicials per a la salut, no obstant això en moltes ocasions no depèn tant de l'aliment com del mètode de cocció. Per aquest motiu, en moltes ocasions no cal canviar d'aliments sinó d'hàbits i de costums a l'hora de cuinar.

La clau, segons els experts, és saber com cuinar els aliments perquè resultin saludables, sent el forn i la cocció al vapor els reis de la cuina sana.

Mètodes de cocció ideals per a mantenir una vida sana:

  • La cocció al vapor: aquesta forma de cocció és potser i segons els experts en nutrició, la més idònia, sobretot quan parlem de verdures i peixos. Com que cal col·locar els aliments en una cistella, mai es posen en contacte amb l'aigua i per tant no hi ha cap pèrdua de nutrients. Així mateix, com que no afegim cap mena de greix addicional, no incrementem la seva aportació calòrica.
  • A la planxa: aquest mètode és molt saludable. Segons els experts, substituir els fregits per la planxa, sempre que sigui possible, és una opció més que encertada, ja que n’hi ha prou amb una mica d'oli per a cuinar els productes, reduint d'aquesta manera la ingesta de greixos. És ideal per a tots els aliments, especialment peixos, carns, hortalisses i verdures.
  • Cocció al forn: en aquesta ocasió, perquè aquesta opció sigui saludable o no, dependrà de l'aliment. Per exemple, segons els especialistes en alimentació, és ideal per a aquells productes que necessiten més temps i temperatura per a cuinar-se. No obstant això, perquè aquest mètode sigui tan saludable com volem que sigui, hem d'anar amb compte amb l'aportació de greixos.
  • Papillote: aquesta tècnica es pot considerar una opció addicional de la cocció al forn, ja que consisteix a embolicar els aliments en paper d'alumini abans de coure’ls al forn. D'aquesta forma s'aconsegueix que es coguin en el seu propi suc, fent que el resultat sigui més que saludable.
  • Saltat o wok: aquest mètode és potser un dels més innovadors, però no per això deixar de ser saludable. Aquesta tècnica consisteix a donar petits i ràpids cops de calor als aliments en una paella o en un recipient com el wok. És perfecte per a verdures, carns i mariscos. El millor és que podem cuinar amb molt poc oli i els aliments queden molt saborosos.

Aprèn a cuinar de manera correcta i aconsegueix una vida saludable, gaudint de grans aliments de forma sana. A bofrost* tenim una gran varietat de productes que podràs cuinar al vapor, a la planxa, al forn i en wok. Només cal seleccionar-los i gaudir del veritable sabor d'una cuina sana.