No tens productes al teu carretó
La celiaquia i la intolerància a la lactosa sovint es presenten com un iceberg: només veiem la punta del que pot arribar a ser una greu reacció adversa a components molt presents a la nostra alimentació com són el gluten i la lactosa. Davant d'aquesta situació, estem segurs del que mengem?
Davant la celiaquia ens sorgeixen infinites dubtes, i des de bofrost* volem ajudar-te a resoldre-les amb total transparència.
Una de les primeres qüestions que necessitem aclarir és el significat de Celiaquia. Aquesta és considerada, segons la Federació de les Associacions de Celíacs d'Espanya (FACE), una malaltia sistèmica immunomediada. Això, el que vol dir, és que el nostre sistema immune actua davant del gluten.
Actualment es creu que la prevalença estimada a la població europea és d'aproximadament un 1%, i és més freqüent la seva aparició entre dones, qui la pateixen un 50% més!
La majoria dels celíacs es troben sense diagnòstic, ja que, en els darrers anys, la celiaquia s'ha detectat a través d'una sèrie de símptomes clàssics sense considerar-ne d'altres que, a priori, es creien menys relacionats. Tot i això, en tenir en compte altres formes atípiques de manifestar-se, han començat a aparèixer nous casos de celiaquia que fins aleshores eren desconeguts.
Una altra qüestió important per a tot consumidor és saber localitzar el gluten. El gluten, aquesta proteïna amorfa d'estructura complexa present en la composició de molts cereals (blat, ordi, sègol, espelta, triticale i civada), on es troba combinada amb el midó, representa un 80% de les proteïnes totals que conté el blat i està composta, alhora, de dues glucodinas.
Aquesta barreja de proteïnes que formen el gluten confereix elasticitat i dóna gruix, propietats per les quals és molt valorat en productes de panificació i rebosteria i ha arribat a ser present com a conservant en una infinitat d'aliments.
A més a més d'aquesta informació, és recomanable saber quin tipus de dieta ha de portar una persona que no tolera el gluten. Generalment comporta el seguiment d'una dieta estricta sense gluten durant tota la vida amb la finalitat d'arribar a assolir una normalització del funcionament natural dels processos digestius i d'absorció de nutrients, els quals es veuen molt afectats si s'ha produït una exposició al gluten, així com la reparació de la lesió que aquest ha produït a les vellositats intestinals.
Una dieta celíaca no és restrictiva en grups d'aliments, només cal tenir en compte l'exclusió total del gluten en totes les seves formes, de manera natural com als cereals que el contenen, com de manera afegida, és a dir, quan és present com a conservant. Ha de basar-se en aliments naturals com llegums, carns, peixos, ous, fruites, verdures, hortalisses, fins i tot cereals sense gluten com l'arròs o el blat de moro.
Un altre aspecte important a tenir en compte a la celiaquia és la manipulació. Sovint fem servir mateixos utensilis i superfícies per cuinar productes amb gluten i sense gluten, fet que suposa un error comú, ja que pot donar-se una contaminació creuada dels productes que continguin gluten cap als quals no, i acabar sent igualment perjudicial per al celíac.
La celiaquia no es tracta únicament d'evitar consumir gluten en grans quantitats, sinó que també ha d'evitar la ingestió de petites quantitats d'aquesta proteïna de manera continuada, ja que també podria arribar a causar un trastorn a mitjà llarg termini.
Els productes bofrost* free, sense gluten i sense lactosa, amb els que treballem a bofrost*, tenen la màxima garantia de la nostra marca, estan avalats per la FACE i compleixen les normatives europees de qualitat per a productes amb aquestes característiques especials, no obstant, conserven tots els nutrients i les millors característiques organolèptiques perquè tots i cadascun dels nostres consumidors puguin gaudir d'una garantia.
Ja els has provat…?