Beneficis de cuinar al forn

Existeixen nombroses formes de preparar els aliments. Paella, microones, brasa, planxa… En aquest cas ens centrarem en el forn. Coneixes els avantatges de cuinar en aquest net i saludable electrodomèstic? Sabies com es cuina un aliment dins del forn? I com guardar després els aliments enfornats?

 

Segueix llegint, que t'ho expliquem tot!

Què passa dins del forn?

Cuinar al forn és un mètode de cocció que consisteix a coure un aliment sotmetent-lo a l'acció indirecta de la calor en un ambient sec. Les temperatures depenen del forn i de la recepta que utilitzem, però solen oscil·lar entre els 120 i els 280°C. 

 

Per a les preparacions al forn se sol utilitzar algun tipus de recipient o safata sobre una reixeta. Untarem l'aliment amb una mica d'oli, o bé d'algun altre greix (mantega, llard) o hi afegirem algun brou de cocció. Aquests brous són molt útils per evitar que l'aliment s'assequi en excés per l'acció de la calor.

 

Una cocció segura

 

Quan se sotmet a l'aliment a una calor intensa i continuat, els possibles bacteris que puguin estar presents i causar riscos perden el seu poder patogen ja que queden inoculades. Encara que depèn del tipus d'aliment, es necessita aproximadament entre 30 minuts i una hora perquè estigui ben cuinat, a més d'una temperatura superior a 70ºC al centre de l'aliment, ja que fins que no se superen els 55ºC, no podríem considerar que comencem a eliminar el risc.

Què fer amb els aliments després de ser enfornats?

Generalment, les preparacions al forn solen consumir-se immediatament, però si ens en sobrés una mica hem de tenir en compte que els aliments cuinats han de conservar-se en refrigeració per prevenir riscos. Per sota dels 10ºC es redueix el risc de contaminació per multiplicació de microorganismes, però, per garantir aquesta salubritat, el temps de refredament des del final de la cocció fins a arribar als 10ºC no hauria de superar les dues hores.

 

Ara que podem cuinar gairebé qualsevol aliment sabent tot el que passa amb els aliments dins del forn, què se vols cuinar?