Traces, què són i on es troben?

Segur que en l'etiquetatge de molts productes has vist la frase "Pot contenir traces de cacauets, blat, ou, etc." T'has preguntat mai què volen dir les traces?

Traces alimentàries

Si consultéssim la definició de la Reial Acadèmia Espanyola de la Llengua, que hi hagi una traça vol dir que hi ha un vestigi, una prova, en definitiva, una petita presència. Però en la realitat això no és del tot cert.

La frase "Pot contenir traces de" indica que l'aliment pot contenir quantitats molt petites d'algun component concret, però no com un ingredient, sinó perquè a la mateixa planta de producció de l'aliment que consumim es manipula algun altre producte que conté aquest aliment o ingredient que incloem com a traça.

Al·lèrgens alimentaris

El perquè d'aquesta declaració nutricional és senzilla alhora que complexa. Per què hem de declarar que pot contenir un al·lergen quan en realitat és gairebé improbable que el contingui?

La resposta la trobem precisament aquí, perquè es tracta d'un al·lergen. Des de fa uns anys és obligatori indicar la presència d'al·lèrgens en els aliments destinats al consum tant per vendre com per consumir en bars, cafeteries i restaurants. El motiu d'això és la reacció que poden causar en persones al·lèrgiques a aliments que contenen aquests al·lèrgens, especialment els que pateixen amb reaccions més severes com l'ou, el marisc o la fruita seca.

En resum, la declaració de traces és una informació útil, segura i fiable que ens aporta una tranquil·litat envers l'entorn on ha estat l'aliment que ens portem a la boca.