No tens productes al teu carretó
Les emocions juguen un paper important a les eleccions alimentàries. Quan estem tristos no ens ve de gust menjar per exemple una peça de fruita sinó una mica dolç com xocolata o algunes altres postres dolces, però… això és bo o dolent?
Per descomptat, hem de consumir verdures i hortalisses diàriament, però què passa si sentim el desig de menjar aquest tros de xocolata o aquest gelat a l'estiu? Creiem que no menjar-nos aquesta xocolata és més sa que no menjar-la, la resposta és correcta però no és del tot cert, té matisos que a continuació detallem.
Sovint ens prohibim consumir aliments per la por d'agafar pes, però realment això no és tenir una bona relació amb el menjar. Per tenir una alimentació saludable no cal ser estrictes amb la nostra alimentació, ni deixar de tenir vida social per por d'aquesta, per tenir una alimentació saludable cal tenir una bona relació amb el menjar. Què vol dir això? Que ens hem d'escoltar.
El fet de consumir un dia el nostre gelat preferit no condicionarà la nostra alimentació, això seria només el 5% d'aquesta. El problema ve quan ocasionat quan el consum daliments processats, brioixeria i llarg etc. És de forma contínua, o ens donem atracaments amb què ens castigem els dies posteriors. Els atracones vénen de les emocions, de com les gestionem, de les exigències, prohibicions, estímuls socials, factors personals… en aquestes situacions és on més hem d'escoltar-nos i davant d'aquestes atracones analitzar Per què m'estic donant aquest atracó? Què ho ha provocat? Per poder posar-hi una solució.
Com veiem, la psicologia juga un paper fonamental és la nostra alimentació, d'aquí en surt el terme psiconutrició. Aquesta ciència tracta els problemes amb el menjar a través de la psicologia, ajuda a millorar aquesta relació amb el menjar, acompanya tot el procés de canvi d'hàbits i hi treballa l'adherència.
Cal menjar emocionalment, gaudir i sentir plaer pel que mengem per nodrir les nostres emocions a través del menjar.