No tens productes al teu carretó
Segur que alguna vegada t'ha succeït. Has estat tot el dia pensant a preparar algun plat deliciós, com una bolognesa, una lasagna o una pasta de full especial i de sobte arriba el moment del drama: T'has oblidat de treure a descongelar la carn! Si tens poc temps i cap alternativa, aquesta distracció pot convertir-se en un gran inconvenient. No obstant això, si saps com descongelar carn ràpid i de manera segura, podràs sortir del pas sense problemes i preparar el teu menjar o sopar sense perdre més temps del necessari.
Avui et parlarem de les millors tècniques per a descongelar carn de manera ràpida i segura, així com alguns mètodes que has d'evitar.
Quan parlem de descongelar carn, la seguretat sempre ha de ser la nostra prioritat. El mètode més segur, encara que no el més ràpid, és descongelar la carn a la nevera. Aquest mètode pot tardar entre 12 i 24 hores, depenent de la grandària i tipus de carn, però assegura que aquesta es mantingui a una temperatura adequada (per sota de 4 °C) durant tot el procés i ho faci de manera gradual.
Descongelar a la nevera no sols és un mètode segur, sinó que també permet que la carn conservi la seva textura i sabor originals.
Però que passa si sorgeix un imprevist o si t'has oblidat de treure la carn del congelador amb temps?
És temptador deixar la carn sobre el taulell de la cuina o fins i tot en el sol perquè es descongeli més ràpid, però això és una cosa que cal evitar costi el que costi. Descongelar carn a temperatura ambient o al sol pot portar al fet que els bacteris es multipliquin ràpidament en la superfície de la carn mentre l'interior segueix congelat. Això augmenta significativament el risc de malalties alimentàries.
Els bacteris creixen més ràpidament entre 4 °C i 60 °C, l'anomenada "zona de perill". Deixar la carn fora pot exposar-la a aquesta zona durant hores. A més, corres el risc de sofrir contaminació creuada. Descongelar carn en superfícies no refrigerades pot contaminar l'àrea de la cuina, augmentant el risc de malalties.
Així que, encara que pugui semblar una solució ràpida, mai és una bona idea descongelar carn al sol o a temperatura ambient.
Per a aquells dies en què necessites descongelar carn ràpidament, però de manera segura, existeixen alguns mètodes eficaços que poden ajudar-te a aconseguir-ho.
El microones pot ser el teu millor amic quan es tracta de descongelar carn ràpidament. No obstant això, hi ha algunes consideracions que has de tenir en compte per a fer-ho de manera segura:
Descongelar en el microones és ràpid i eficient, però requereix supervisió per a assegurar-se que es descongeli de manera uniforme i segura.
Si no tens un microones a mà o no t'acaba de convèncer l'eficiència del mètode, no et preocupis. Existeixen altres formes ràpides i segures per a descongelar carn:
Tots dos mètodes són ràpids i segurs i no comprometen la qualitat de la carn.
Descongelar carn ràpidament pot ser un repte, però no és impossible. Et recomanem que triïs sempre mètodes que prioritzin la seguretat alimentària per a evitar malalties. És millor prevenir que curar i a vegades dedicar una mica més de temps a alguna cosa, t'evitarà problemes en el futur. Ara estàs llest per a enfrontar qualsevol emergència culinària sense estrès!